torstai 20. elokuuta 2020

Uhmasta yhteyteen- verkkokurssi on valmis!

 

Lapsi tarvitsee kasvaakseen ihmissuhteen, jossa hänen kokemuksellaan on merkitystä. Jotta aikuinen hoksaisi edes kysyä mikä se kokemus mahtaa juuri tällä kertaa olla, tarvitsee hän mentalisaatiokykyä. Siitä voit  lukea lisää vaikkapa tästä aiemmasta postauksestani. 

Olisi harmi jättää  varsin käyttökelpoinen ja helposti omaksuttava teoria vain ammattilaisten käyttöön.

Siksi kirjoitimme  psykologi Leea Mattilan kanssa mentalisaatioteoriaa hyödyntävän kirjamme Mitä ihmettä? Kuinka opit ymmärtämään lapsesi mieltä. Sen julkaisi Gummerus tammikuussa 2019. 

Kirja sai todella kivan vastaanoton. Saimme ihania viestejä, joissa vanhempi kertoi kokeneensa  ensi kerran, miten myötätuntoinen suhtautuminen hankalasti käyttäytyvään lapseen oikein onnistuu - ja miten valtava vaikutus sillä on! Kiukku sulaa itkuksi, jota saa lohduttaa. Kiistat eivät pitkity. Vanhempi saa kiinni lapsen ajatuksesta ja väärinkäsitykset vähentyvät. Oma vahemmuus vahvistuu, kun  tuntee että pärjää ja saa yhteyden lapseen. 

Kaikkia ei lukeminen kiinnosta. Päätimmekin Leean kanssa tehdä kirjasta erillisen, mutta samaa teoriaa käytäntöön soveltavan verkkokurssin. Kyselimme ympäriinsä mikä olisi se arkinen haaste, johon eniten toivottaisiin apua.  Vastaus oli aika yksiselitteinen: lapsen tunnepurkausten ja kaikenlaisen vastustelun kanssa selviäminen lasta nujertamatta, mutta oma auktoriteetti ja aikuisuus säilyttäen.

Eli kuinka toimia kun: 

Lapsi vetää kaarella raivaria ja kaikki tuijottaa. 

Koululainen ei  kolmannellakaan ystävällisellä/jämäkällä/nalkuttavalla/uhkailevalla/raivoavalla kehoituksella vie astioitaan koneeseen. Taaskaan.

Teini kommentoi joojoo, mutta toiminta on eiei. 

Lapsi tekee selän takana just niin kuin on kielletty ja kun jää kiinni, on uhmakas ja kovapäinen.
 


No niin, tajuatte idean. Ei muuta kuin hommiin. 


Verkkokursseja on monenlaisia, mutta tässä päätettiin heti alkuun satsata laatuun.  

Vaikka laitamme Leean kanssa usein julkisissa esiintymisissä  itseämme likoon puhumalla myös omista hankaluuksistamme, ei kurssin sisältö ole "Musta äitinä tuntuu että"- mutuilua. Ammattimme ovat vaatineet pitkät, raskaatkin koulutukset - ja ne on tässä hyödynnetty viimeisen päälle!  Teoriapohjamme on siis lääketieteellinen ja kehityspsykologinen.

Halusimme panostaa  myös visuaaliseen laatun. Siksi kuvaus, ohjaus, äänitys, editointi ja animaatiot ostettiin ammattilaisilta (kiitos ME Films!)

Ja sitten vielä varsinainen sisältö. Käsikirjoitusta hiottiin pitkään, koska tavoitteemme on tarjota sekä uutta ymmärrystä että käyttökelpoisia, samantien sovellettavia keinoja.  Kurssilla voi tutustua käsitteisiin, joita ammattilaiset käyttävät (kuten peilaus,  intentio...) mutta ne kaikki käydään läpi arkisin esimerkein. 


Miltä se sitten näyttää? Pienen maistiaisen saatte tästä. 

Kurssin voi aloittaa koska tahansa ja se sisältää viisi askelta.  Viikottain "avautuu" uusi,  n. 15 minuutin video (eli uusi askel) sekä erillinen tehtävävideo. Voit katsoa ne omaan tahtiisi 60 päivän aikana, niin monta kertaa kuin haluat. Tehtävät syventävät kurssia, mutta eivät ole pakollisia. Ne tehdään itselle, omaa muutosta seuraten. 

Yläpalkissa on linkki kurssin ns. myyntisivulle, jossa on vielä lisätietoja. Voit kurkata niitä rauhassa, tekemättä vielä päätöstä. 

Lisäksi voit seurata  #uhmastayhteyteen, jolla päivitämme Leean kanssa kaikkiin somekanaviimme juttuja.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti