tiistai 6. maaliskuuta 2018

#maksuton2aste - allekirjoitathan lakialoitteen!


Allekirjoitin lakialoitteen maksuttoman toisen asteen  koulutuksen turvaamiseksi kaikille. Syyt ovat ammatilliset ja henkilökohtaiset. "Periaatteessa ilmainen" koulutus ei vain riitä.

Kyse ei ole ainoastaan koulutuksen hinnasta, vaan siitä miten kalliiksi se nuorelle tulee. 

Rahan puute kuormittaa nuorta mieltä, jolla olisi ihan tarpeeksi kestettävää opiskelussa ja sosiaalisissa kuvioissa. Nuoren kehitykselle juuri ystävyyssuhteet, seurustelu, toimettomalta vaikuttava vapaa-aika ovat hyvin olennaisia mielenterveyden rakennuspalikoita. Meillä on mahdollisuus auttaa nuorta oman elämänsä sankariksi takaamalla opinnot, joihin nuorella on oikeasti varaa. Myös psyykkisesti.

Tapahtui tuhat yhdeksänsataa kahdeksankymmentäluvulla:

Minulla oli ysiluokka menossa, jatkosuunnitelmat auki. Jotain opiskelua kuitenkin. Asuin pienellä paikkakunnalla. Kotoa ei erityisesti painostettu tai kannustettu mihinkään tiettyyn ammattiin, mutta opiskelua arvostettiin. 

Menin keskustelemaan  opon kanssa. Keskustelumme sisälsi kaksi repliikkiä:

Minä: Oli ajatellut jotain lapsiin liittyvää... auttamista.
Opo: Sinä menet lukioon. 


Ymmärrän opoa, edelleen.  Keskiarvoni oli hyvä, lukioon  siedettävä matka ja maailma olisi auki vielä yleissivistävän jatkokoulutuksen jälkeenkin.  Näillä sitä lukioon mennään,  edelleen,

Varallisuudesta opo ei kysynyt, ainakaan minulta. Perheeni ei ollut varsinaisesti köyhä, mutta rahat piti ajoin laskea todella tarkkaan. Vanhempien lapsuuden perheisiin verrattuna pärjäsimme taloudellisesti hyvin, ja oli sieltäkin ponnistettu koulun penkeille. 

Oli siis selvää, että lukiooni järjestettiin rahat. Mutta se oli, välttämättä, muusta pois. Ei mistään elintärkeästä, mutta sellaisista asioista, jotka merkitsevät nuorelle paljon. Taskurahasta. Pienestä ylimääräisestä, jolla voi juhlistaa vanhojen tansseja, penkkareita, ylioppilasjuhliaan.

Siksi ostin kaikki mahdolliset kirjat käytettyinä. Se oli vaivalloista ja joskus se hävetti. Painos ei ollut aina sama kuin muilla, mutta opettajat ymmärsivät.

Olin töissä paskaduunien kuningaspaikassa ja myöhemmin kaupan kassana. Harrastamiseen ei ollut aikaa. Ja se olisi maksanut. Ehdin kuitenkin seurustella, mukavaa kyllä.

En ostanut eväitä kun lorvimme ruokatunnilla kaupan kulmalla. Oli nälkä, mutta valitsin olla kaverien seurassa. Ihanaa että heitä oli - ja on edelleen.

Mietin tarkkaan mistä saisin puvun vanhojen tansseihin. Halusin osallistua, mutta puvut olivat järkyttävän kalliita. Ystävän äiti ajoi meidät  aamuvarhaisella MTV:n puvustamolle, jotta pääsimme vuokraamaan haluamamme puvut.

Ylioppilasjuhliin tuunasin kirppikseltä löydetyn muutaman markan kotelomekon. Lakki ostettiin uutena.

Näin jälkeenpäin ajatellen: hämmästyttää miten jaksoin lukion. Laajan matikan ja fysiikan, koulumatkat, iltaduunit. Raadoin varmaan tunnollisuudesta, mutta myös koska tiesin ettei kouluttautuminen ollut perheelleni ilmaista. He tinkivät asioista joita eivät maininneetkaan.
Tunsin siitä syyllisyyttä, vaikka he olivat vain ylpeitä opinnoistani.

Syyllisyyden sekainen ylisuorittaminen auttoi minut läpi lukion. Hyvä niin. Jäin silti miettimään, millaiset nuo vuodet olisivat olleet, jos perheen pieni ylimääräinen ei olisi kulunut minuun. Mitä olisin harrastanut opiskelun lomassa? Millaisin mielin olisin mennyt nukkumaan, jos iltani ei olisi kulunut rasvankäryisessä työpaikassa?

Minullekin lukio tuli melkein liian kalliiksi. Jäin plussan puolelle, mutta en omista ansioistani. Muut sen tekivät.

Sain osakseni ymmärrystä, kannustusta, arvostusta.  Minuun uskottiin. Minuun satsattiin. Minulla oli mahdollisuus tehdä joitakin valintoja. Minulla oli ystäviä. Perheelläni oli käytössä kuitenkin pieni taloudellinen liikkumavara, toisin kuin tuhansilla muilla opinhaluisilla nuorilla.

Jos rahaa ei kertakaikkiaan ole, eivät into ja ylisuorittaminenkaan auta.
Mutta sinä voit auttaa. Jaa oma tarinasi  ja  #maksuton2aste . 

Satsaa nuoren mielenterveyteen, suo huoltajille helpotuksen huokaus ja allekirjoita lakialoite

Saatat samalla kouluttaa tulevan lääkärisi, sähköasentajasi tai sen neron, joka bongaa yhdyssanavirheet tästäkin postauksesta.1 kommentti:

  1. Kaikille kuukuu ilmainen koulutus Suomen omille lapsille,he aikuisena elättävät meitä ikäihmisiä sekä maksaa veroillaan koko yhteiskunnan.

    VastaaPoista