maanantai 3. marraskuuta 2014
3G-draamaa
Kun kännykkäni oli kuukauden päivät kieltäytynyt käyttämästä sim-kortille tallennettuja tietoja, piipahdin alan liikkeeseen apua kyselemään. Jonotellessa ehdin nähdä kuvani heijastuvan myymälän säihkyvistä pinnoista. Nuhjuinen pipo, huulipunat sinnepäin, kaksi tuoretta kiloa persauksessa. Vain menetettyjen yhteystietojen kaipuu esti minua pakenemasta.
Jonotuksen jälkeen myymälä paljastui väärän väriseksi. Ihmeekseni myyjä ei silti tuhahdellut, moittinut, viitannut kyllästyneenä kintaalla. Katsoi vain intensiivisesti silmiin, puhui juuri minulle. Ei käyttänyt kirjainyhdistelmiä, jotka pelottaisivat viimeksi vuonna 2004 puhelimen ostanutta rouvaa.
Myyjän puhuessa tajusin allekirjoittaneeni aikanaan ihan pätevän kuuloisen liittymäsopimuksen juurikaan vaihtoehtoja vertailematta. Mutta tuolloin sopiviksi mieltämäni ominaisuudet eivät kuitenkaan lasten saannin, työkuvioiden vakiintumisen ja yleisen elämänkokemuksen lisäännyttyä enää houkutelleet.
Hipelöin tuttua, kymmenen vuotta vanhaa puhelintani. Olihan nykyiseni käytössä kulahtanut, auttamattoman hidas, kaiken aikaa latausta vaativa. Mutta kun sen kanssa pelaillessa ovat syntyneet lapset, sen muistissa ovat synnärikuvat ja onnitteluviestit. Ja se on niin mukavasti käteen sopivaa mallia…
Eikä kännyä voi pakottaa päivittämään itseään, se on mikä on. Voihan siihen appseja ostella, mutta päälle liimatun fiilis siitäkin jää. Ja kaiken aikaa markkinoille puskee uutta ja innovatiivista tai virtaviivaista ja kokemuksen hiomaa. Juuri minun arvoistani.
Myyjä katsoi luuriani merkitsevästi.
– Eikös tuossa mallissa ole tyyppivikana ennen viimeistä pistettä karkaavat viestit?
– No, harvoin kyllä… ja voihan sitä ottaa uusiksi hymiön kanssa.
Taustalla hohtivat älypuhelimien rivistöt, täynnä uuden alun mahdollisuuksia. Vaihdettavia kuoria. Kuvankäsittelyominaisuuksia.
Sovimme saman tien sekä minun että lapsen liittymän siirtyvän uuteen värimaailmaan. Sopuhintaan, alennuksella ensimmäinen vuosi. Katsellaan sitä jatkoa sitten.
Palasin kadulle päivitetyn naisen kohtalokkain askelin. Nyt oli isoa muukin kuin persus. Oli näyttöä. Oli laajoja ja nopeita yhteyksiä maailmalle. Kaikesta kyllä huomasi, että tässä kulkee nykyarvonsa tunteva nainen, ei mikään vaimonnahjuke.
Kuka lie kielinyt piipahduksestani, kun vartin päästä oikean värinen kauppa lähetti kaksi epätoivoista tekstiviestiä. Meillä on tärkeää asiaa liittymäsi siirrosta! SOITA, ja me soitamme sinulle!
Julman nautinnonhaluisena kuvittelin hätäpalaveria neukkarissa. Koulutetut liittymämyyjät sotkivat fläppitaulun epätoivoisilla strategiakaavioyritelmillään. Osastonjohtaja nojasi jähmettynein katsein vesiautomaattiin kumotessaan ketjussa kolmatta muovimukillista. Uusin tulokas vapisi nurkassa. Ei helkkari, se ole lähtenyt sen väripellen matkaan! Sillähän on isompi G! Ja vie vielä lapsenkin liittymän mukanaan!
Voitonriemuinen nauruni kaikui kadulla. En vastannut. Kärsiköön! Seuraavan päivänä sain vielä pahoittelevan tekstiviestin. Liekö joku kriisiasiantuntija neuvonut nöyristelemään. Viestissä operaattori otti vastuun siitä, ettei ollut kyennyt toimimaan toiveideni mukaan. Meillä oli vielä toivoa, vaihdon ehtisi vielä perua.
Uuden kännykän korskealla näytöllä viestin nöyryys vain korostui. Hah! Kyllä nämä lupaukset tiedetään. Hekumoin hylätyn operaattorin kärsimyksen syvenemisellä. Seuraavaksi ne soittaa ja lupaa laihduttaa.
Vaikka onhan siinä sekin mahdollisuus, etteivät ne enää soita, kun ei kerran anteeksipyyntökään kelpaa. Tai laittavat tekstarin, jossa ilmoitetaan heidän löytänen uuden, huomattavasti sitoutuneemman asiakkaan, jolla on huulipunat kohdillaan. Ja muuten: Missä hitossa mies viipyy? Päivällinenkin laittamatta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hei!
VastaaPoistaSaankos "taas" kysyä aiheen vierestä - nimittäin joululahjoista.
Löysin yhdestä äitiysblogista huolellisesti kirjoitetun jutun tyttöjen leluista.
(http://kideblogi.fi/butimahumannotasandwich/2014/11/09/monster-high-arvonta/)
Blogin takaa löytyvä Iina kirjoittaa kuinka nykytyttöjen suosiossa olevat Monster High -fantasiahahmonuket herättivät äidissä aluksi kauhistusta, mutta lapset ovat niistä innoissaan. Ja lisäksi niiden erikoinen ulkomuoto ei luo tytöille ulkonäköpaineita.
Minua mietityttää, mikä on oikea menettelytapa tällaisten lelujen suhteen. Jos esim. Monster High -nuket ovat omaan silmääni kertakaikkisen mauttomia, voinko kieltää ne lapseltanikin? Entä Barbiet - itse olen aina ollut tyytyväinen ulkonäkööni ja olen Barbeillakin leikkinyt, mutta moni kertoo saaneensa niistä ulkonäköpaineita. Ovatko Barbiet sitten kuitenkin riski?
Tuntuu että lelupohdinnoissa pitää miettiä montaa asiaa. Jos lapsi on ainoa jolla ei ole Monster High -nukkeja, sekin tuntuisi eristämiseltä. Pitääkö varjella vai mitä näiden "kauhu/seksismi"-lelujen kanssa pitäisi tehdä? Oma arvomaailma on aika häilyvä, varsinkin kun aika on eri kuin omassa lapsuudessa.
-äiti Oulusta
Hei, kysy ihmeessä! Aihe on meilläkin niin ajankohtainen, että laitan siitä erillisen postauksen lähiviikkoina. Samaa aihetta kyllä jo pyörittelin tuossa Lasten lahjat ja vanhempien lahjat- postauksessa, mutta tämä on puhututtava aihe läpi sukupolvien.
VastaaPoistaEli eipä minullakaan selkeää vastausta ole, harmi.